Opbrengstcijfers 2D boomsystemen op Proeftuin Randwijk
Het toepassen van 2D boomsystemen (bomen telen in een zo plat mogelijk vlak) is een nieuwe ontwikkeling, die diverse voordelen heeft. Om beter data uit de boomgaard te halen en robots aan te sturen moet de boom allereerst goed waarneembaar zijn, maar ook goed bereikbaar zijn voor robotarmen.
Op Proeftuin Randwijk zijn in 2018 diverse plantsystemen aangeplant. In 2019 zijn hiervan de eerste vruchten geoogst. In een Elstar-spilboomgaard werd gemiddeld 30 ton/ha geoogst. Elstar als doorgroeiboom geplant en geleid volgens enkel Guyot bleef wat achter in productie (gemiddeld 22 ton/ha). Een Elstar als Bibaum – dubbel Guyot had een vergelijkbare opbrengst als de standaard spil (zie foto). Deze teeltvorm kan echter naar verwachting makkelijk naar een smallere rijafstand, waardoor de productie per ha toeneemt tot 41 ton/ha. Elstar als Bibaum had in 2019 ook een opbrengst van omgerekend 41 ton/ha.
Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Pieter van Dalfsen of Peter Frans de Jong.
RFID klaar voor verdere implementatie
Om datamanagement van boomgaard tot en met sorteren mogelijk te maken is het nodig dat voorraadbakken herkenbaar zijn vanaf het moment van oogsten tot aan het sorteren. Een oplossing die in andere industrieën gebruikt wordt is RFID.
RFID staat voor Radio Frequency Identification en is simpel uitgelegd een hulpmiddel bij het identificeren van producten of goederen aan de hand van tags. Deze tags (kleine chipjes) zijn vergelijkbaar zijn met barcodes in de zin dat zij een identificatiecode bevatten. RFID kan die code via een radiosignaal op afstand uitwisselen met een RFID reader.
WUR heeft samen met een aantal Fruit 4.0 consortiumpartners bekeken of het mogelijk en zinvol is oogstkisten uit te rusten met RFID. Het uitwerken van deze casus begon met het selecteren van de juiste materialen. De geselecteerde RFID-configuratie (combinatie tag, reader, interface en krat) is vervolgens in de drie omgevingen getest op praktische toepasbaarheid. De eerste omgeving was de boomgaard, tijdens de oogst. De tweede omgeving was het koelhuis. De derde omgeving was de sorteerlocatie. Er zijn verschillende manieren om de tags aan bakken te bevestigen en deze zijn in Fruit 4.0 getest. Het is gebleken dat de meest laagdrempelige oplossing van tags, waarbij een sticker eenvoudig op een krat wordt geplakt, voldoet om te gebruiken in fruitketens. Conclusie is dat RFID klaar is voor verdere implementatie in de praktijk.
De belangrijkste aanbevelingen zijn:
1. Zet de testopstelling om naar volledige implementatie.
2. Zorg voor standaardisering van informatieberichten op basis van het rmAgro-Fruit model.
3. Koppel systemen via een data-uitwisselingsoplossing.
Boomgaardapplicatie (Akkerweb)
Binnen Fruit 4.0 is een boomgaardapplicatie ontwikkeld. Het is een applicatie gebaseerd op de Akkerweb (Farmworks) applicatie, die succesvol wordt toegepast voor precisietoepassingen in de Akkerbouw. De boomgaardapplicatie wordt in Fruit 4.0 gebruikt om de informatie in de bloesem-, fruit- en oogstpilots te visualiseren. Het richt zich op het presenteren van metingen uit het sensorplatform, het aanmaken van taakkaarten voor handelingen in de boomgaard door machines (bv de spuit), en het ter verificatie presenteren van de rapportage over de uitgevoerde handelingen.
Opbrengstinformatie voor een beter rendement
Het rendement op fruitteeltbedrijven kan verbeterd worden als de opbrengst per hectare geoptimaliseerd kan worden en als voorraad en marktvraag beter gematcht kunnen worden. Tot nu toe gebeurt dit op basis van menselijke waarnemingen. Daar is op zich niets mis mee, maar het kan beter door technologie toe te passen.
Om opbrengstverschillen in de boomgaardpercelen te kunnen monitoren is het belangrijk te weten welk fruit, waar in de boomgaard is geoogst. Om de geoogste voorraad goed te kunnen verkopen is het belangrijk om inzicht te hebben in wat er in de kist zit alvorens de cel open gaat. Binnen Fruit 4.0 komen we stap voor stap dichter bij de oplossing om deze data op een goede manier te kunnen verzamelen.
Door de Pluk-O-Trak van Munckhof uit te rusten met GPS kan vastgelegd worden waar een kist uit de boomgaard komt. Dit geeft al snel inzicht in de geoogste kilo’s per meter boomrij.
De sorteerinformatie van deze kist kan later worden toegevoegd.
Een andere mogelijkheid is, voordat de kisten de cel in gaan, van elke voorraadbak een foto te maken onder gecontroleerde lichtomstandigheden. Met behulp van fotoanalyse-software (bijv. Pixfel ) kunnen vervolgens waardevolle gegevens over maat en kleur van de appels in de voorraadbak geregistreerd worden.
Pixfel is een bestaand Frans programma en maakt een inschatting op basis van de bovenste laag appels. Ongeveer 10% van de appels in een kist zijn dan te zien. Uit analyse van sorteerdata (data van elke afzonderlijke appel) blijkt dat 5 tot 10% van de appels in een voorraadbak een goede voorspelling kan geven voor de rest van de bak. Momenteel wordt uitgezocht hoe goed de voorspelling van Pixfel is en of dit verder verbeterd kan worden.
Deze technologieën zijn dus veelbelovend voor een beter voorraadbeheer en een betere verkoopplanning.
Sensorbeeld verwerking
De bloesemdetectie welke eind 2018 – begin 2019 is ontwikkeld door een masterstudent wordt dit jaar opnieuw toegepast en verder geverifieerd.
De waarden uit de sensorbeelden zullen vergeleken worden met expert waarnemingen vanuit de boomgaard. Afhankelijk van de gevonden waarden en verschillen zal er besloten worden waarop de taakkaart voor de spuitproef gebaseerd wordt.
De appelherkenning zal ook nogmaals toegepast worden. Het team is momenteel bezig om te proberen dit uit te breiden met kleur- en maatinschatting, hierover horen jullie later dit jaar zeker meer.
Spuitproef
Afgelopen jaar is een spuitproef uitgevoerd om te kijken hoe het spuiten met de HSS spuit op basis van taakkaart en met behulp van Rometron chlorofyl sensorwaardes gaat. We hebben op het oog gezien dat de timing van het spuiten op taakkaart goed gaat, maar we hebben met collectoren ook geprobeerd te meten hoe precies het werkt en of het meenemen van de Rometron sensorwaardes goed gaat. Ook hebben we met de verschillende instellingen de depositie in de boom gemeten. De rapportage van al deze proeven volgt later dit jaar.