Start Project Precisietuinbouw

Author: Precisietuinbouw/Thursday, July 27, 2017/Categories: Uncategorized

Door storm in februari werd de echte Kick off nog uitgesteld, maar op 21 maart is het officiële startschot gegeven voor het Topsectorenproject Precisie Tuinbouw. In het project zullen 26 partijen samenwerken om met behulp van sensorsystemen, kunstmatige intelligentie, precisietechniek en management support systemen tot optimale productie te komen in de tuinbouw.

“We willen graag op plantniveau weten hoe het er bij staat”, aldus Erik Pekkeriet WUR coördinator van het project: “Als we van iedere plant weten wat nodig is aan input aan bemesting, bescherming en klimaat kunnen we dat ook gaan bieden. Door tussentijds de groei te volgen weten we ook beter wat er uiteindelijk geleverd gaat worden en kunnen we de groei en kwaliteit koppelen aan de klantvraag.” Het project is opgedeeld in vijf grote werkpakketten, met daarbinnen deelprojecten. Het totale budget bedraagt de komende 4 jaar ruim € 3,5M.

Het eerste werkpakket: Volgende generatie fenotyperings-technieken zorgt er voor dat vooral meetbare kenmerken voor veredelaars en kwaliteitsbepaling worden gegenereerd. Het tweede werkpakket Fruit 4.0 richt zich op het volgen van de groei van bloemen en vruchten in de hardfruit boomgaard. Het derde werkpakket: Smart Glastuinbouw ontwikkelt technieken om lokale productie, klimaat, stress en ziekten en plagen te kunnen meten en het vierde werkpakket pakt de fundamentele technieken rond plantgezondheid beet die later weer ingezet kunnen worden in de andere werkpakketten. 

Het laatste werkpakket richt zich op disseminatie van kennis door website en andersoortige netwerk activiteiten en het management van het project. Ook is er een software taskforce opgericht die kennis op dit gebied deelt en software herbruikbaar maakt. Alle partners krijgen toegang tot dit deel van de software. “De meeste MKB-bedrijven maken nauwelijks gebruik van andermans software en ontdekken vaak steeds het wiel opnieuw. Goed om dit eens te doorbreken en de innovatiekracht te versnellen”, aldus Pekkeriet, “Ook willen we binnen het project tutorials bieden voor Big Data, Deep Learning en IoT achtige ontwikkelingen”. 

Print

Number of views (255)/Comments (0)